Online

Továbbképzés

Kedves Kolléganő! Kedves Kolléga!
A nagy sikerre való tekintettel a vaspótlás kampány következő akkreditált továbbképzéséhez érkeztünk. Ezúttal esetismertetések formájában járjuk körbe a vaspótlás fontosságának témáját.

Tekintse meg az előadásokat, majd töltse ki kreditpontszerző tesztünket!

Az előadásokhoz tartozó 25 db tesztkérdés 75%-ának helyes megválaszolásával  16 kreditpont  szerezhető.

Jó tanulást és sikeres tesztkitöltést kívánunk!

Miért nem okoz esetenként riasztó tüneteket egy súlyos vashiányos anémia? Milyen gyógyszerek szedése okozhat anémiához vezető krónikus okkult vérzéseket? Hogyan diagnosztizálható egyszerűen a vasfelszívódási zavar? Milyen vizsgálatokat igényel egy vashiányos anémia okának kiderítése? Mikor jöhet szóba a parenterális vasbevitel? Kisfilmünk azokat a legizgalmasabb részleteket villantja fel, amelyek az EGIS vaspótlás videóiban elhangzottak. A felkért előadók olyan háziorvosok, akik egy-egy tanulságos esetük ismertetésével a mindennapi gyakorlat kihívásait, illetve megoldásait tárják elénk, miközben felelevenítik a vashiányos anémiával kapcsolatos patológiai, diagnosztikus és terápiás ismereteinket.

 

A vashiány szokatlan oka
Előadó: Dr. Magyar Anna

Dr. Magyar Anna 66 éves betege tulajdonképpen panaszmentesen érkezik a rendelőbe, de mivel régen történt nála kivizsgálás, egy vérkép is készül, amely súlyos vashiányos anémiát jelez. Hogy az adott esetben hogyan segítette elő a kivizsgálási terv ismertetése a vashiány meglepő, nem mindennapi okának kiderítését, a videó megtekintésével kiderül, és közben Magyar doktornő számos hasznos információval is ellát bennünket a diagnosztikát és a terápiát illetően.

Váratlan eredmények egészségi állapot felmérése során
Előadó: Dr. Szabó János

Vajon miért kerül sor egy látszólag egészséges középkorú nőnél állapotfelmérésre? Hogyan folytatódik a kivizsgálás, ha a leletek súlyos vashiányra és vérszegénységre utalnak? Melyek azok a fizikális, eszközös, illetve szakorvosi vizsgálatok, amelyek tisztázhatják a vashiány vérvesztéses eredetét? Videónkban Szabó János doktor mindezek mellett nemcsak a kezelés módjáról és eredményességéről számol be, de levonja az eset tanulságait is.

Az öngyógyítás néha elodázza a problémát
Előadó: Dr. Majorosi Emese

Mi indokolhat egy 62 éves, 2-es típusú diabéteszben szenvedő, hipertóniás, hiperkoleszterinémiás, érszűkületes betegnél 2 hete tartó fáradékonyságot, nehézlégzést és tachycardiát? Ezt vizsgálta ki Dr. Majorosi Emese, aki betegénél súlyos anémiát diagnosztizált. Az esetismertetéséből újra bebizonyosodik a részletes anamnézisfelvétel fontossága, amely jelen esetben magyarázatot adott a tünetek akut voltára is. A videó megtekintése emlékeztethet bennünket arra is, hogy milyen figyelmet és preventív jellegű beavatkozásokat igényel a kettős thrombocyta aggregáció gátló terápia.

Enyhe tünetek, súlyos betegség
Előadó: Dr. Rosta László

Vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy szervezetünk mennyi vasat tartalmaz, milyen a vas körforgása a szervezetben, és hogyan tudjuk tárolni a vasat? A videó elején ezeket az ismereteinket segít feleleveníteni Dr. Rosta László háziorvos, aki ezt követően egy 54 éves nőbetege esetét ismerteti. Az eset kapcsán felmerül a kérdés, hogy vajon mindig arányban állnak-e a beteg panaszai az anémia mértékével, mitől függ ez a kapcsolat, és milyen teendőink vannak, ha súlyos anémiára derül fény a vizsgálatok során.

A vérszegény alkoholfüggő beteg esete
Előadó: Dr. Magyar Anna

Hogy milyen sok és különleges tényező állhat a vashiányos anémia labortünetei mögött, azt jól példázza annak a krónikus alkoholos májgyulladásban szenvedő betegnek a története is, akinek 10 éves anamnézisét dr. Magyar Anna segítségével követhetjük nyomon. De hogy hogyan is vezet a túlzott alkoholfogyasztás makrocitózishoz, és hogyan segíti a laborleletek alapos elemzése az anémia hátterének tisztázását, ezt videónkban elárulja Dr. Magyar Anna, és kiderül az is, hogy milyen gyógyszer és annak milyen adagolása rendezte végül a betegállapotát.

Elhízás és testsúlycsökkentő műtét, mint a vashiányos anémia rizikótényezője
Előadó: Dr. Kákonyi Zoltán

Miért vezet az elhízás vashiányhoz? Hogyan és miért változnak meg obezitásban azok a laboratóriumi paraméterek, amely miatt alulbecsülhetjük a vashiány mértékét elhízott betegeknél? A videóban Kákonyi doktor mindezek mellett azt is elmagyarázza, hogy hogyan változnak meg az anatómiai viszonyok testsúlycsökkentő műtétet követően, és milyen speciális tápanyagbevitelre és gyógyszeres terápiára van szükség a beavatkozást követően. Esetismertetéséből az is érthetővé válik, hogy betegénél miért volt szükség parenterális vasbevitelre, de megismerkedhetünk a Ganzoni-formula fogalmával és alkalmazásával is.

Reflux? Vagy még valami más is?
Előadó: Dr. Hasitz Ágnes

Hogyan jut el a háziorvos a kivizsgálás során a fáradékonyságtól, mint fő tünettől akár az egyik legritkább nyelőcsőbetegségig? Miért fontos minden enyhébb panaszra is rákérdezni a vashiányos anémia okának tisztázása során? Mennyire volt eredményes az oki kezelés, és mi szakíthatja meg a vasterápia eredményeképpen mutatkozó javulást? Videónkban Dr. Hasitz Ágnes háziorvos esetét megismerve kaphatunk mindezekre választ, miközben számos hasznos információval is ellát bennünket a vashiányos anémia globális epidemiológiájára és a vasterápia gyakorlatára vonatkozóan.

A vashiány kezelésének lehetőségei egy háziorvosi praxisban
Előadó: Dr. Békássy Szabolcs

Milyen okot keressünk a vashiányos anémia hátterében, ha a diagnosztika során nem találunk vérzésforrást? Hogyan kell értékelnünk az emelkedett ferritinszintet, ha közben a Hgb-értékek nem javulnak? Mit tegyünk, ha vasterápia nem segít; vajon hozhat-e eredményt a gyógyszerváltás? Békássy Szabolcs esetismertetéséből nemcsak ezekre a kérdésekre kapunk választ, de arra is felhívja a figyelmet, hogy miért érdemes időt szánnunk a betegek edukációjára a vaskészítmények alkalmazásával kapcsolatban.

Az Online Továbbképzést az Egis Gyógyszergyár Zrt. szponzorálta.

Lezárás dátuma: 2023.02.16.